Ha ezt észleled az edényeiden, érdemes odafigyelned az egészségedre!


5 figyelmeztető jel, amit nem érdemes figyelmen kívül hagyni! Ha az edényeiden apró sérülések tűnnek fel, az nem csupán esztétikai problémát jelenthet, hanem komolyan veszélyeztetheti az egészségedet is! Fontos, hogy ezeket a jeleket komolyan vegyük, és nézzük meg, milyen lépéseket tehetünk a megelőzésük érdekében.

Bármennyire is viseltesnek tűnnek, az edényeid még mindig teljesítik a feladatukat - de ne tévesszen meg a látszat! Ha észreveszed, hogy a konyhai kellékeid már nem ragyognak úgy, mint hajdanán, itt az ideje, hogy frissítsd a készletedet néhány új serpenyővel és lábossal. Ne habozz megszabadulni a régi, megkopott daraboktól! Ezzel nemcsak a főzés élményét javítod, hanem az egészséged megőrzéséért is sokat tehetsz!

Ha az edényeid sérültek, karcosak vagy kopottak, különösen a tapadásmentes teflonbevonatúak, akkor elérkezett az idő, hogy búcsút ints nekik. A régi, károsodott bevonatok hevítéskor olyan káros anyagokat szabadíthatnak fel, amelyek belélegezve vagy lenyelve komoly kockázatot jelenthetnek az egészségedre, különösen a légző- és immunrendszeredre. Ne kockáztass, válassz inkább biztonságos, új edényeket!

Bors tipp: cseréld le a régi serpenyőt kerámia vagy rozsdamentes acél edényre!

A rozsdásodás folyamata a fém oxidációjával függ össze, és bár kezdetben kis mennyiségben talán nem tűnik súlyosnak, a helyzet komolyabbá válhat, ha a rozsda elterjed az edény belsejében. Ilyenkor fémrészecskék kerülhetnek az ételbe, ami hosszú távon emésztőrendszeri problémákhoz vezethet. Érdemes tehát odafigyelni a fém edények állapotára, hogy elkerüljük az esetleges egészségügyi kockázatokat.

Bors tipp: Az enyhe rozsdafoltok eltüntetésére érdemes kipróbálni az ecetes áztatást, viszont ha az edény már komolyabb rozsdásodásnak indult, jobban teszed, ha elbúcsúzol tőle.

Az odaégett ételmaradék nemcsak kellemetlen szagú, de hő hatására karcinogén azaz rákkeltő anyagokat is termelhet. Ha az edény alján fekete, égett réteg maradt, azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert akár mérgező is lehet.

Bors tipp: áztasd be szódabikarbónás, ecetes vízbe, és használj szilikoneszközöket az étel keveréséhez és a karcmentes tisztításhoz.

Amennyiben az alumíniumedény belseje színt váltott, vagy főzés közben különös, fémes szagot tapasztalsz, érdemes óvatosnak lenni. Ez a jelenség az alumínium kioldódására vagy más vegyi reakciókra is utalhat. Különösen fontos ez olyan savas ételek, mint például a paradicsom vagy a citrom elkészítésekor, mivel ezek az ételek fokozhatják a reakciókat, és potenciálisan veszélyesek lehetnek az egészségre.

Bors tipp: Szabadulj meg az alumínium edényektől, és válaszd inkább a rozsdamentes vagy öntöttvas főzőedényeket! Ezek nemcsak tartósabbak, hanem az ételeid ízét is javítják.

Akár azt is gondolhatod, hogy egy kis repedés nem tűnik olyan vészesnek, sőt még emeli a zománcedény retro feelingjét. Pedig az ilyen felületek különösen veszélyesek, ugyanis a repedésekben megülnek a baktériumok, amelyeket normál mosogatással nem lehet eltávolítani. Főzéskor pedig nem csak a kórokozók, de még a lepattogó zománcdarabkák is az ételbe kerülhetnek.

Bors tipp: Ha a zománcos edényed már lepattogzott, érdemes fontolóra venni a cseréjét. A retro stílus helyett inkább az egészséged érdekében tedd meg ezt a lépést, hiszen a sérült felület komoly kockázatokat rejt magában.

Related posts