Milyen italok illenek legjobban a sonka ízvilágához? A sonka mellé érdemes olyan frissítő és ízletes nedűket választani, amelyek kiemelik a hús zamatait. Kóstolhatunk például egy jóféle fehérbort, mint amilyen a Sauvignon Blanc, amely citrusos jegyeivel r


A csalóka áprilisi időjárás még megkívánja a tartalmas söröket. A világos lágerek erősebbre főzött, de friss, ropogós komlós változatai kifejezetten jól illenek a roppanós retek, az újhagyma, vagy éppen a sonkához kínált torma mellé. A tavaszi világos baksörök a Frühlingsbockok, Maibockok a természet újjáéledő frissességét ötvözik az anyagerősebb testesebb tartalommal. Édeskés ízviláguk kellemes kontrasztot ad a csülökhöz, húsvéti sonkához.

Titkos aduász A füstös sörök megosztóak. Akár a fenyőfán füstölt jellegzetes kínai tea, a Lapsang Souchong, ezeknek is jellegzetes sonkalé illata van. Vagy szívből gyűlöli valaki, vagy feltétlen rajongója lesz. Középút nincs. A középkori malátázási hagyományt őrző, legtöbbször bükkfa füstje fölött szárított malátától karakteres ízt kapó rauchbierek a sonka perkeft párjai. A tradicionális bambergi füstös sör, az Aecht Schlenkerla. A klasszikus bükkfafüstös Märzen mellett tavaly óta a lágyabb cseresznyefán füstölt vörös sört, a Weichselt és az égerfán füstölt könnyedebb schwarzbiert, az Erlet is kóstolhatjuk.

A klasszikus húsvéti báránysült valódi ínycsiklandó fogás, amely gazdag, tartalmas húsával minden ünnepi asztalt feldob. A legjobban sötét, testes sörök illenek hozzá – például egy német dunkel vagy egy sötét baksör, de egy testes angol porter vagy egy középerős foreign extra stout is remek választás lehet. Ezek a sörök fűszeres, enyhén diós és karamellás malátázottságukkal igazán izgalmas ízélményt nyújtanak, különösen, ha a húslé szaftjával egy kicsit beforraljuk őket. Képzelj el egy finom mentás burgonyapürét vagy angolos zöldborsópürét kísérő ízorgiát! A Dreher egyik tavaszi sörvacsoráján Lenk Zsolt séf egy különleges bárányoldalast készített babfélékkel és sörös jus-vel, amely tökéletes összhangban volt a Dreher Bak sörével. Ez a fogás igazi gasztronómiai élményt nyújtott, és emlékezetessé tette az estét.

Sokan talán nem is sejtik, hogy egy jól megválasztott sör milyen varázslatosan feldobhatja a sütemények ízélményét. A klasszikus mákos süteményekhez például egy imperial porter vagy stout tökéletes választás lehet, függetlenül attól, hogy vaníliás, kókuszos vagy gyümölcsös változatban élvezzük. A diós sütemények számára pedig egy gazdag barley wine vagy sötét búzabak remekül illik, kiemelve a dió ízét. Ne feledkezzünk meg a népszerű sárga túróról sem, amely egy ízletes belga ale vagy egy tartalmas duplabak társaságában igazán különleges élményt nyújt. A mézes süteményekhez pedig egy erőteljes, gazdag ízvilágú belga apátsági quadrupel a legjobb párosítás, ami garantáltan nem okoz csalódást.

Ha a húsvéti étkezésekhez modernebb megközelítést keresünk sör- és ételpárosításokban, érdemes felfedezni a nem túlságosan gyümölcsös IPA-k világát is. Nem minden kortárs komló a trópusi gyümölcsök aromáival van tele; a klasszikus West Coast IPA-k például egy erőteljesebb, karakteresebb komlóprofil mellett, szárazabb ízélményt kínálnak. Ezáltal különleges harmóniát teremthetünk az ételek és sörök között, amelyek felfrissítik a húsvéti menüt.

A kőbányai Horizont Brewing és az Invitro Brewing tavaly már lenyűgözött minket egy igazán különleges IPA-val, és most újra megcsillantják tehetségüket a legújabb remekművükkel, a Hops of the Damned-del. Ez az IPA nem csupán a klasszikus Cascade és Columbus komlókat vonultatja fel, hanem a régóta piacon lévő, tavaszi virágos réteket idéző Simcoe komló is helyet kapott benne. Az ízvilág tökéletesen visszaadja mindazt, amiért annyira megszerettük a kézműves söröket és az IPA-kat. Minden korty egy újabb felfedezés, tele frissességgel és karakterrel!

Békésszentandráson minden éveben megfőzik a karácsonyi sört (Esthajnal), és a húsvéti sörpárt, a Nyúlon innent és a Nyúlon túlt. A Nyúlon innen mindig az alapsör, aminek a Nyúlon túl egy változata, valamely ízesítéssel vagy addícióval. Akár egy natúr tojás és egy hímestojás.

Az idei párosunk egy igazi keleti parti különlegesség: egy malátadomináns IPA, amely a kókusz és a trópusi gyümölcsök varázslatos egyvelegével kápráztat el. A Sabro komló enyhe kókuszos jegyei mellett a citrusosan zöld Ekuanot frissítő hatása érvényesül. A natúr változat kezdeti illata kókusz, kiwi és papaya fűszeres keverékével indít, melyet a gondosan kiválasztott maláták enyhe kekszessége gazdagít. A búzából és zabpehelyből nyert citrusos krémesség, valamint a ködös megjelenés a modern IPA-k stílusát tükrözi. Az Ekuanot füves ízvilága pedig igazi tavaszi hangulatot áraszt, felfrissítve az ízek palettáját.

A madarak csicsergése és a cseresznyevirágok látványa mellett megérkezett a finom tavaszi sörök és a teraszozás időszaka is. Itt az ideje, hogy élvezzük a napsütést, és bátran kóstoljunk meg egy-két ízletes sört. A többit pedig majd rábízzuk a nyuszira…

Related posts