A méz édes folyama, ahol minden vágyunk teljesülne: nos, az bizony nem létezik.


Méhcsaládok csökkenő száma, támad a varroa atka, a kártevő elleni hatóanyagokkal szembeni rezisztencia erősödik, és ott volt a fagykár is. "Minden összeesküdött" a méztermelők és méztermelés ellen. Mindez milyen hatással lehet az árakra? Mutatjuk, mi ad okot a reményre.

Tragikus méztermés: az akácméz szinte nyomtalanul eltűnt az idei évben. E szomorú helyzetről számol be az országos szaksajtó, amely figyelmezteti az olvasókat, hogy "a kiváló minőségű hazai akácméz beszerzése sürgető feladat". A Boon.hu is érdeklődött a szakterület friss eseményeiről, és bár a megyei szakértő szavai nem festenek teljesen kedvezőtlen képet, a helyzet nem mentes a kihívásoktól. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő még tartogathat meglepetéseket a mézpiac számára.

Akácméz: Minden, ami ellene szól Az akácméz, mely a gyönyörű akácfák virágaiból nyerhető, sokak kedvence a természetes édességek között. Azonban, mint minden élelmiszernek, ennek is megvannak a maga árnyoldalai. Íme néhány érv, amiért érdemes óvatosan bánni vele. Először is, bár az akácméz gazdag ízélményt nyújt, magas fruktóztartalmával könnyen hozzájárulhat a cukorbetegség és más anyagcsere-rendellenességek kockázatához. A túlzott fogyasztás emellett súlygyarapodáshoz is vezethet, ami szintén egészségügyi problémákhoz vezethet. Másodsorban, az akácméz előállítása során a méhek által begyűjtött virágpor és egyéb tápanyagok mennyisége változó lehet, ami azt jelenti, hogy minden üveg méz nem feltétlenül tartalmazza a várt vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezen kívül a kereskedelmi forgalomban kapható akácmézek sokszor feldolgozottak, így a természetes tulajdonságaik egy része elveszhet. Végül, ne feledkezzünk meg a környezeti hatásokról sem. Az akácfák monokultúrás ültetése hozzájárulhat a biodiverzitás csökkenéséhez, hiszen a méhek számára egyoldalú táplálékforrást jelent, amely nem biztosít számukra a szükséges változatosságot. Összességében, bár az akácméz ízletes és sokan kedvelik, érdemes mérlegelni az esetleges hátrányait, és tudatosan, mértékkel fogyasztani.

Idén drámai mértékben, felére csökkent a méhcsaládok száma, és a varroa atka egyre nagyobb fenyegetést jelent a méhészetre. A kártevő ellen használt vegyszerekkel szembeni rezisztencia is fokozódik, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. A legrosszabb hír azonban, hogy már áprilisban bekövetkezett a fagy, amely elpusztította a virágokat. Érdekes módon a sajtóközlemény nem tesz említést megyénkről, sem a különösen sújtott régiókról, sem pedig azokról, ahol a körülmények kedvezőbben alakultak.

Related posts