Íme egy hasznos útmutató: hogyan válaszd ki a legfinomabb avokádót!


Az avokádó az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb élelmiszer, amit csak ismerünk, de a kiválasztása során nem árt körültekintőnek lenni.

Hiszen nincs is annál bosszantóbb, mint amikor felvágod és a olyan kemény, mint a kő, vagy kiderül, hogy túlérett és a már használhatatlan. Persze jogosan merülhet fel benned a kérdés, a boltban hogyan tudod kiválasztani a tökéletes avokádót? Cikkünkből most megtudhatod, ugyanis eláruljuk, mire érdemes figyelni a vásárláskor.

Az avokádó héjának a színe első körben árulkodó lehet. Amikor az avokádó még kemény és éretlen, akkor általában a héja élénk zöld színben pompázik. Ahogy érik be, a zöld fokozatosan sötétedik, majd végül barnás-feketés árnyalatot vesz fel.

A vásárlás során érdemes az avokádót egy kicsit megnyomkodni, de figyelj, ne az ujjaddal tedd ezt, hanem inkább a tenyereddel! Az ujjaid nyomása könnyen sérüléseket okozhat a gyümölcs felületén, ami miatt gyorsabban romlásnak indulhat. Használj inkább a tenyeredet, és finoman tapintsd meg az avokádót az egész felületén. Ha érzed, hogy enyhén rugalmas, és nincsenek rajta puha foltok, akkor valószínűleg érett és készen áll a felhasználásra.

Ha avokádót több napra szeretnél beszerezni, érdemes vegyesen válogatnod a kemény és enyhén puha gyümölcsök közül. A kemény avokádók otthon szépen megérnek, míg a puhábbak már azonnal felhasználhatók. Ezzel a praktikus megoldással elkerülheted, hogy a túlérett gyümölcsök a szemétbe kerüljenek.

Ha már otthon felnyitottad az avokádót, érdemes megelőzni a barnulását. Cseppents rá egy kis friss citrom- vagy limelevet, majd fóliába csomagold, vagy tedd egy légmentesen záródó dobozba. Így az avokádó még 1-2 napig megőrzi üde színét és friss ízét.

Related posts