Egy egyszerű hétköznapi szendvics tragikus következményekkel járhat - ezért mindig érdemes fokozottan odafigyelni az étkezéseinkre.


A nyári étkezések legnagyobb veszélye kétségtelenül a láthatatlan botulizmus. Ezúttal Olaszországban következett be halálos mérgezés egy szendvics miatt: két ember életét vesztette, tucatnyi áldozat pedig került kórházba. A hatóságok már országos visszahívást rendeltek el, eddig kilenc ember felelősségét vizsgálják - számolt be róla a DailyMail.

A turisták egyik legnépszerűbb célpontja idén Olaszország, amely gasztronómiájáról is híres. Ezúttal azonban nem hozott szerencsét egy itt készült étel, hiszen egy fertőzött alapanyagban jelen volt a botulizmust okozó Clostridium botulinum baktérium neurotoxinja. Az áldozatok kora széles skálán mozog, de a mérgezés miatt még tinédzserek is az intenzív osztályra kerültek.

A legsúlyosabb incidensek Kalabria tengerpartján játszódtak le: a Diamante városában üzemelő food truckban vásárolt szendvics vált halálos fertőzés forrásává. A szendvicsben grillezett kolbász és a cime di rapa, egy brokkolihoz hasonló olasz zöldség található. Az illetékes hatóságok azonnali intézkedéseket tettek: visszahívták az összes érintett terméket, a food truckot lefoglalták, és nyomozás indult. Három alkalmazott, öt orvos és a tulajdonos is a gyanúsítottak között szerepel. Az orvosi mulasztások is fókuszba kerültek, mivel Luigi Di Sarno - az első áldozat - nővére állítja, hogy testvérét túl korán engedték haza a kórházból, miközben még mindig rosszul érezte magát.

A botulizmus, noha viszonylag ritkán fordul elő, mégis az egyik legnagyobb veszélyt jelentő ételmérgezés. A baktérium által kibocsátott toxin az idegrendszert támadja meg, ami légzésleálláshoz, teljes bénuláshoz, sőt végső soron halálhoz is vezethet. A tünetek megjelenése gyakran késlekedhet: például Di Sarno is akkor tapasztalta a rosszullétet, amikor már hazafelé, Nápoly irányába haladt. Az áldozatok között két 17 éves fiatal, néhány negyvenes éveiben járó nő, valamint egy 38 éves szardíniai nő is megtalálható, aki egy fesztiválon fogyasztott guacamolét, amelyben Metro Chef márkájú avokádópépet használtak. A fertőzés gyors terjedése miatt Szardínia szigetén egy fesztivált is felfüggesztettek, hogy megakadályozzák a további eseteket.

Az olasz egészségügyi hatóságok gyors intézkedéseket tettek: új protokollokat vezettek be, és a közegészségügyi minisztérium sürgősségi figyelmeztetést adott ki, hogy a problémás termékeket az egész ország területén visszahívják. A szakértők hangsúlyozzák, hogy a botulizmus kialakulása megelőzhető, ha kizárólag frissen készült, biztonságos és megfelelő hőkezelésen átesett ételeket fogyasztunk, valamint el kell kerülni a gyanús termékeket.

Related posts