NON-STOP

ZÁRCSERE BUDAPEST


ÉS KÖRNYÉKE
Zárcsere Zárszerelés Zárnyitás Zárszervíz Rólunk

0 - 24 óráig hívható
telefonszámunk:

06-30-596-36-80
06-70-242-48-41
06-20-240-5881
06-1-285-12-96
Elvesztette a kulcsát?
Kizárta önmagát?
Hívjon bátran!!!
  • Zárcsere
  • Zárszerelés
  • Zárnyitás
  • Zárszervíz

A ZÁRAK RÖVID TÖRTÉNETE

Az ember saját tulajdonának megóvása iránti igény több ezer éves. Sajnos arra vonatkozóan nincsenek egyértelmű történelmi emlékek, hogy hol és mikor készült el az első zár. Eleinte főleg kötélből készült csomókat és hurkokat alkalmaztak, amik nem nevezhetők még kezdetleges zárszerkezetnek sem. Ezek általában csak késleltették valaminek a kinyitását. Szintén hasonló feladatot láttak el az ördöglakatok, amelyek némi fejtörés és próbálkozás után bárki által kinyithatóak voltak. Az első fából készült zárak, és a hozzájuk tartozó kulcsok négyezer évvel ezelőttről, Asszíriából származnak. A történészek abban egyetértenek, hogy egymástól függetlenül fejlesztettek ki zárakat, zárszerkezeteket Egyiptomban, Rómában és görögöknél.

Az első komolyabb reteszzárat Robert Barron szabadalmaztatta 1778-ban. Ez jelentős fejlődés volt a zárak biztonsága szempontjából. 1784-ben a hidraulikus motor egyik atyjának tartott Joseph Bramah szabadalmaztatta a biztonsági zárat. Ezt 67 éven keresztül feltörhetetlennek tartották. Majd végül 50 óra munkával sikerült kinyitni valakinek. 1818-ban Jeremiah Chubb vaskereskedő alkotta meg az ún.: érzékelős zárat az angol kormány felhívására, melyben olyan zárat kerestek, amelyet csak saját kulcsával lehet kinyitni. Ez a fejlesztésű zár 1851-ig bizonyult feltörhetetlennek. Az első cserélhető kulcsos kombinációs zárat 1857-ben James Sargent alkotta meg. Zárai annyira népszerűek voltak, hogy még az Amerikai Egyesült Államok kincstára is alkalmazta. Szintén az ő nevéhez fűződik az 1873-ban elkészített időzáras mechanizmus is. Az első lakatot a Master Lock cég megalapítója, Harry Soref készítette 1924-ben.

Vissza

zárcsere
© zarcsere-zarcsere.hu minden jog fenntartva! honlapkészítés: - XLS.HU - Zárcsere Budapest ::  Zárcsere ::  Zárszerelés ::  Zárnyitás ::  Zárszervíz ::  Céginfó ::  Kapcsolat